Priopćenje s 1. radionice: Bioraznolikost u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama

  • Post Author:

U srijedu 27.10.2021. održana je radionica: Bioraznolikost u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama u sklopu projekta AGROBIORAZNOLIKOST – osnova za prilagodbu i ublažavanje posljedica klimatskih promjena u poljoprivredi (KK. 05.1.1.02.0005) u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam.

Ovo je prva od nekoliko radionica planiranih u sklopu projekta s ciljem jačanja svijesti šire javnosti o klimatskim promjenama i prilagodbi klimatskim promjenama. Cilj projekta Agrobioraznolikost je provesti primijenjena istraživanja u ranjivim sektorima poljoprivrede te u ranjivim prirodnim ekosustavima s naglaskom očuvanja bioraznolikosti. Očekivani rezultati projekta su razvijene jasne smjernice za uspješniju prilagodbu klimatskim promjena u ova dva važna sektora.

Na radionici bilo je moguće sudjelovati uživo na lokaciji Dom obrtnika Poreč i preko ZOOM platforme. Snimka radionica će uskoro biti dostupna i online na službenoj stranici projekta (http://agrobioclim.iptpo.hr/), pa svi koji žele mogu pogledati radionicu i naknadno.

Radionica je bila koncipirana u obliku 5 izlaganja. Prva dva izlaganja bila su općenite prirode s ciljem da sudionici dobiju osnovne informacije o projektu kao što su: cilj projekta, tko su partneri na projektu, ciljani dionici, način finaciranja projekta, očekivani ishodi provedbom projekta, te vizualni identitet projekta i mediji putem kojih je moguće pratiti napredak projekta. Prva dva izlaganja održale su voditeljica projekta dr. sc. Smiljana Goreta Ban, voditeljica projekta i Ana Čehić mag.ing.agr., administratorica projekta. Nakon toga uslijedila su 3 izlaganja s dosad postignutim rezultatima projekta. Dr. sc. Branka Salopek Sondi s Instituta Ruđer Bošković održala je prezentaciju pod naslovom: Mehanizmi tolerancije kupusnjača na čimbenike abiotskog stresa, dok, Nina Išić mag.ing.agr., održala je prezentaciju pod naslovom: Otpornost raštike na sušu. Posljednje predavanje održao je dr. sc. Milan Oplanić s Instituta za poljoprivredu i turizam o Stavovima dionika poljoprivrednog sektora o utjecaju i prilagodbi klimatskim promjenama. Nakon radionice razvila se manja rasprava u koju su se uključili i učenici SS Mate Balota Poreč, s zanimljivim zaključcima o načinu percipirana klimatskih promjena od strane poljoprivrednih proizvođača.

Radionica je okupila ukupno 26 sudionika uživo, dok 14 sudionika bilo je uključeno putem ZOOM platforme. 

Napredak i novosti na projektu možete pratiti putem službene web stranice, te društvenih mreža (Facebook, Instagram, Twiter, Linkedin, Research gate).

O datumima održavanja idućih radionica u sklopu projekta Agrobioraznolikost javnost će biti na vrijeme informirana putem medija.