Održan drugi sastanak projektnih suradnika projekta AGROBIORAZNOLIKOST

  • Post Author:

Dana 30. rujna 2020. godine, u prostorijama Instituta za poljoprivredu i turizam održan je drugi sastanak suradnika na projektu „Agrobioraznolikost – osnova za prilagodbu i ublažavanje posljedica klimatskih promjena u poljoprivredi“. Sastanku su prisustvovali predstavnici Instituta dr.sc. Smiljana Goreta Ban, dr.sc. Dean Ban, dr.sc. Igor Lukić, dr.sc. Nikola Major, dr.sc. Mario Franić, doktorandice Iva Bažon i Nina Išić te administratorica projekta Martina Begić, zatim predstavnice Instituta Ruđer Bošković dr.sc. Branka Salopek Sondi, dr. sc. Ana Smolko i dr.sc. Iva Pavlović te predstavnice Prirodoslovno – matematičkog fakulteta dr.sc. Nataša Bauer i dr.sc. Mirta Tkalec.  

Na sastanku se raspravljalo o radnim zadacima, hodogramu aktivnosti te istraživačkim protokolima temeljem projektnih aktivnosti 2: Tradicijski kultivari kao izvor genetske varijabilnosti za prilagodbu klimatskim promjenama i 3: Mehanizmi tolerancije tradicionalnih vrsta i divljih svojti u funkciji otpornosti i prilagodbe klimatskim promjenama. Riječ je o aktivnostima u okviru kojih će se provesti istraživanja u svrhu odabira genotipova otpornijih na abiotičke stresore.

Kao model koristiti će se kolekcija tradicijskih kultivara (30-tak) raštike (por. Brassicaceae) i kolekcija tradicijskih kultivara češnjaka (30-tak) (por. Alliaceae), a kao rezultat očekuje se odabir se kultivara koji se mogu preporučiti za uzgoj u uvjetima suše i/ili visoke temperature. Temeljem selekcije kroz aktivnost 3 istražiti će se mehanizam tolerancije tradicionalnih vrsta i divljih svojti, prikupljenih u aktivnosti 1, u različitim fazama razvoja biljaka.

Analizirati će se metaboliti tretiranog i kontrolnog biljnog materijala, odrediti biokemijski markeri stresa, pratiti ekspresiju gena povezanih s prilagodbom na primijenjene stresore, te definirati mogući mehanizam tolerancije na istraživane čimbenike stresa.

Osim toga, voditeljica projekta dr.sc. Smiljana Goreta Ban je predstavila ukratko ostale aktivnosti projekta „Agrobioraznolikost“ te upoznala sudionike s procedurama izvještavanja. Nakon uspješno odrađenog sastanka uslijedio je obilazak Instituta te pokusnog imanja.   Za sve dodatne informacije možete se obratiti Voditeljici projekta dr.sc. Smiljani Goreta Ban  ili administratoru projekta  telefonom na br.tel. 052/408-326.

Web