Priopćenje s 3. radionice: Bioraznolikost – Povrće – izvor bioraznolikosti u našim vrtovima

  • Post Author:

U srijedu 07.09.2022. s početkom u 10:00 sati održana je radionica: Bioraznolikost – Povrće – izvor bioraznolikosti u našim vrtovima u sklopu projekta AGROBIORAZNOLIKOST – osnova za prilagodbu i ublažavanje posljedica klimatskih promjena u poljoprivredi (KK. 05.1.1.02.0005) u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam.

Ovo je treća od nekoliko radionica planiranih u sklopu projekta s ciljem širenja javnosti i dostupnosti podataka i projektnih rezultata o klimatskim promjenama i prilagodbi klimatskim promjenama. Cilj projekta Agrobioraznolikost je provesti primijenjena istraživanja u ranjivim sektorima poljoprivrede te u ranjivim prirodnim ekosustavima s naglaskom očuvanja bioraznolikosti.

Na radionici bilo je moguće sudjelovati osobnim dolaskom na Institut za poljoprivredu i turizam, gdje je za posjetitelje pripremljena izložba različitih vrsti i sorti povrća s naglaskom na bioraznolikost i otpornost na određene elementarne nepogode uzrokovane klimatskim promjenama kao što je suša. Posjetitelji su imali priliku vidjeti izložene primjerke različitih sorti rajčica, paprika, češnjaka, raštike, graha, slanutka…, kao i obići laboratorij za biljku, tlo i vodu i laboratorij za fenotipizaciju.

Uskoro će na web stranici projekta (http://agrobioclim.iptpo.hr/), biti dostupan snimak s radionice, pa izložene primjerke biti će moguće pogledati i putem videa.

Na otvorenju radionice u 10:00 sati bilo je najživlje, nakon otvaranja radionice od strane voditeljice projekta dr. sc. Smiljane Gorete Ban „Upravo započinje radionica na kojoj vas očekuju različite sorte što autohtone, što strane od rajčice, paprike, češnjaka, slanutak, graha, raštike, a nakon toga možete obići laboratorij uz vođenje“. Djeca iz DV Radost su s zanimanjem pristupala izloženim primjercima. Nedugo nakon toga na radionici su se uključili i srednjoškolci iz SŠ Mate Balota, Poreč, te korisnici Centra za inkluziju iz Poreča. Dok su ostali zainteresirani hobi vrtlari, poljoprivredni proizvođači, te ostali zainteresirani svoju posjetu vršili tijekom cijelog dana.

Radionica je okupila više od 100 posjetitelja.

Zbog velikog interesa za sudjelovanjem i nakon radionice, Institut za poljoprivredu i turizam svakako planira u dogledno vrijeme organizirati sličnu radionicu o čemu će javnost biti pravovremeno obavještena.